J.R Sundström

J.R. Sundström, som här ses tillsammans med hustrun Emmy Karolina.
Johan Rudolf Sundström föddes i Långseruds församling i Värmland den 20 oktober 1874. Föräldrarna var lant-brukaren Johan Janssons Sundström och Anna Maria Andersdotter-Sundström. Familjen flyttade till Stigsjö, där fadern drev ett jordbruk i Risnäs och där fick Rudolf kontakt med det folkliv och de människor som han sedan kom att beskriva i sina böcker. Efter skiftande sysselsättning blev han bonde och politiker. Han var liberal riksdagsman under åren 1912-17, sedan gick han över till bondeförbundet. Från och med 1918 var han tillsammans med familjen bosatt i Grofhäll i Säbrå.

Den första boken "Ljuger gör jag inte, sa Janne Vängman", kom ut 1934, efter det har han skrivit "Tjo flöjt, sa Janne Vängman", "Tjosan käring", "Jag ä inte dö än, sa Janne Vängman", "Skål och tack, sa Janne Vängman" innan han avslutade med boken "Slut i kapernaum, sa Janne Vängman", 1940.

Hustrun Emmy Karolina, f. Mannberg, var på senare år den som skrev manuskripten efter diktamen, då han själv på grund av sviktande syn inte kunde skriva.   

Johan Rudolf Sundström avled sedan den 23:e januari, 1954.

Janne Vängman sällskapet | Brunne 768  871 92 Härnösand | Kontakta oss